Vés al contingut

12 nits #unitspelCAP Atents als nostres sentits, i Salut no ens cardarà! II.

24 Setembre 2011

Dèiem abans: Responguem clar i curt a departament i negociats que juguen amb les nostres vides! No ens deixarem cardar! podria ser lema. Seguim amb les notícies i les preguntes a Trias.

 

El tancament nocturn dels CAP a la Selva interior suposarà un estalvi d´un milió d´euros anua (Diari de Girona, 24 de setembre de 2011)

ACN | El tancament dels CAP a la Selva interior suposa un estalvi d’un milió d’euros anual. Membres de les diverses plataformes en defensa dels CAP a la Selva interior, agrupats sota el nom Units pels CAP, s’ha reunit aquest divendres amb el director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias. Durant la trobada, Trias els ha comunicat la xifra d’estalvi que suposarà la reordenació horària. El portaveu de la plataforma, Albano-Dante Fachin, ha denunciat “manca d’informació” perquè el Departament no els ha comunicat dades com el tipus d’atencions més freqüents durant les nits. Fachin ha confirmat que es mantenen de manera indefinida els tancaments als CAP de la comarca.

Com recull la Crònica al mateix diari: “(…) Els membres d’UnitspelCAP però, malgrat saber aquesta xifra, consideren que per part del departament de Salut hi ha “falta d’informació”, perquè al seu parer, malgrat haver enviat les preguntes un dia abans, no se’ls van donar totes les dades que demanaven com el tipus d’atencions es fan durant les nits en aquests centres, els infarts atesos, etc. Davant d’això el portaveu Albano Dante va explicar que el responsable de Salut “ens ha dit que hi havia dades d’empreses externes i que les hi demanessin però tampoc ens les donen”. ”

Sí, Trias va dir que són dades privades, com també ho és l’acta de la reunió. Li varem dir que aquestes converses haurien de ser ben públiques i normals, i que ells com a polítics ho haurien de propiciar i no pas trobar molest. I és greu que des de la Generalitat s’hi insisteixi en afirmar que informen i han informat bé, quan no és el cas.

Podem dir que és fals que hagin informat bé, per la experiència com a usuaris i com a persones que varem començar a buscar informació a principis de juliol, que ja vèiem les mobilitzacions arreu, i que vivim a pobles on hi ha molta gent que encara no sap del tancament de les urgències, per exemple. Podem dir que és fals perquè ens consta que per acord de Parlament el pla de reordenament havia d’estar publicat a la web de la Generalitat, però ni ho estava al juliol quan cercàvem informació, ni ho està ara, si no és que ho acaben de publicar. Podem dir que és fals perquè s’afirma que s’ha dialogat i contemplat el territori, però no s’han convocat els òrgans territorials de govern que normalment s’activen quan es fan canvis en l’àmbit de la sanitat, i als ajuntaments, moviments socials, informació professional, raons fermes, persones, entitats, …,  que han donat raons contràries se’ls ha donat o cop de porta als nassos, o suposades concessions que, que…

Pel que fa a economia i diners, preguntem-nos, des de Sant Hilari Sacalm, via twitter:

SempreObertSHS http://ow.ly/6DDF9 El cost dels CAP’s a la Selva interior = Sou 23 càrrecs de confiança Diputació Girona. Que preferiu? #unitspelcap

 

Volem insistir especialment en la gravetat de la manca d’informació i de claredat, que ja caldria que ens deixés de semblar normal.  Trias insisteix en afirmar que s’havia informat als pobles, que a tots els ajuntaments se’ls ha citat en el més de juliol, però això xoca amb la experiència, no ens deixem enganyar. En tot cas, quan preguntem per les converses, la resposta de Trias és vaga, moltes, quan? I li diem que aleshores, o ens menteix ell, o ens menteixen els nostres sentits i també els alcaldes que hem vist i afirmen que aquestes decisions sobre sanitat les han sabut tard, per la premsa i en forma de fets consumats, sense previsió ni diàleg. Ho haurem d’esbrinar….., li hem demanat també, a Trias,  que ho contrasti amb els alcaldes, i haurem de cridar també experts en percepció del món i del què passa.

La opacitat i foscors persisteixen, no només en dades que hem demanat, sinó també en com es vol fer creure que han anat i hi van les coses. Malgrat la cortesia necessària a que obliga que esperem respostes al llistat de preguntes a Trias, ho valorem així.

Podem recordar el 21 de juliol de 2011, el primer acte que varem fer com a moviment Ter-Brugent. Fou la nostra presentació pública, en forma d’una una crida i invitació a alcaldes, regidors i als professionals dels centres de salut als nostres pobles. Els convidàvem a que ens diguessin els què sabien i el què no ens sabien sobre el possible tancament de l’AC (urgències de nit) al CAP d’Anglès.

Aquesta fou la convocatòria: “què passa amb les urgències del CAP d’Anglès?

De fa uns mesos que hi ha rumors i notícies del tancament de l’atenció continuada (a partir de les 9 del vespre) al CAP d’Anglès, en un pla de reordenament del servei d’atenció sanitària. Sembla ser que es centralitza el servei de la Selva interior a Santa Coloma de Farners.

És una situació en la que veiem dos problemes:
– els efectes que aquesta decisió tindria en l’atenció a urgències en els nostres pobles,
– i a manca d’informació clara sobre una decisió que ens afecta de forma important.

Convidem a que vingueu tots els veïns i veïnes. I hem convidat a l’acte a la premsa, als alcaldes i alcaldesses de la zona, així com als responsables i personal dels centres sanitaris, perquè ens puguin dir què en pensen i què en saben (o no en saben).

És important que els veïns estiguem al cas, ens afecta a tots! Us esperem!!”

I endavant, recordeu que us esperem cada nit, a 2/4 de 9 del vespre, davant del CAP d’Anglès!

Celebrem que Blanes s’uneixi al 2n #tallscontraretallades del proper 1 d’octubre, i que ho faci a la seva manera, com ha de ser, a cada lloc segons trobem la millor manera d’aturar-nos un moment, comunicar-nos i informar-nos.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: